De winst en beurskoers van de Amerikaanse vuurwapenfabrikant Smith & Wesson gaan crescendo. Met dank aan het Witte Huis.

De befaamde Amerikaanse vuurwapenfabrikant Smith & Wesson wist in november, december en januari meer winst te boeken dan verwacht, dankzij sterke verkopen in de Verenigde Staten. Vooruitlopend op strengere controles op de verkoop van vuurwapens die de Amerikaanse president Barack Obama wil gaan invoeren, slaan Amerikanen massaal handwapens in.

Dat bleek uit de cijfers die de maker van pistolen, revolvers en geweren donderdagavond naar buiten bracht. Vanwege de sterk gestegen wapenverkoop verhoogde Smith & Wesson ook de verwachtingen voor de omzet en winst voor het gehele boekjaar.

De wapenproducent zag de omzet in het kwartaal dat loopt van november 2015 tot en met januari 2016 met 61 procent stijgen tot bijna 211 miljoen dollar. Het bedrijf uit Springfield, Massachusetts, overtrof daarmee zijn eigen in januari nog opgeschroefde verwachting en de prognoses van de analisten.  Ook de winst per aandeel viel hoger uit dan voorzien.

Koerssprong Smith & Wesson

Het aandeel Smith & Wesson steeg donderdag na de bekendmaking van de resultaten met 8 procent in de nabeurshandel. In de afgelopen twaalf maanden is de waarde van het aandeel van de wapenfabrikant al met bijna 90 procent toegenomen.

De grootste vuurwapenfabrikant van de Verenigde Staten profiteert van de zorgen bij veel Amerikanen over de strengere wapenwetten die dreigen te worden ingevoerd. Het kopen van een vuurwapen zal daardoor in de toekomst moeilijker worden.

In januari pleitte president Barack Obama nog voor een strengere controles ten aanzien van de achtergrond van potentiële kopers van vuurwapens. Dit naar aanleiding van een reeks terreurdaden en schietpartijen op scholen.

Smith & Wesson verwijst overigens niet alleen naar strengere regelgeving als reden voor de verkoopstijging. Ook de angst voor mogelijke terroristische aanslagen zorgt volgens het bedrijf, dat in 1852 werd opgericht, voor een toenemende vraag naar vuurwapens.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl